Comuna Mărăcineni, având în componență două sate, Mărăcineni și Argeșelu, este situată în zona centrală a județului Argeș, la confluența Râului Doamnei cu Râul Argeș. Prima atestare a localității datează încă de la 1481, are o populație de aproximativ 6000 de locuitori, o suprafață totală de 21,55 km² și face parte din Zona Metropolitană Pitești.
Localitatea se învecinează cu Municipiul Pitești, oraș reședință de județ, orașul Mioveni, recunoscut prin existența Platformei Industriale Dacia-Renault și cu orașul Ștefănești, unde se află amplasată Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație. Datorită amplasării sale, a elementelor de infrastructură și nu în ultimul rând a peisajelor, Mărăcineni asigură locuitorilor condiții de viață deosebite și oferă potențialilor investitori numeroase puncte de atracție pentru inițierea unei afaceri în zonă.
Din punct de vedere al așezării ca zonă de relief, localitatea este poziționată între ses și munte, mediul climatic al zonei favorizând agricultura și pomicultura.
Mărăcineni este o comună predominant agricolă, repartiția fondului funciar având următoarea structură: teren arabil, livezi, pășuni, fânețe și păduri. Culturile predominante sunt legumicultura și pomicultura, prunele, merele, perele, căpșunele, cireșele și legumele produse fiind comercializate pe piețele din Pitești și Mioveni.