Biblioteca Maracineni

Ultima modificare a acestei paginii: 10 ianuarie 2015


Biblioteca Comunala Maracineni
isi desfasoara activitatea in curtea interioara a Scolii Generale Nr. 1 Maracineni, are in prezent un fond de carte de 8855 de volume si un numar total de 275 de cititori. Biblioteca a fost infiintata in anul 1967.

Colectiile de carte din fondul mai sus prezentat se afla in intragime in regim de acces liber la raft, biblioteca beneficiind de sala de lectura cu 4 locuri. Volumele sunt asezate pe domenii, in ordine alfabetica a numelor autorilor.

Biblioteca primeste frecvent donatii de carte de la diverse persoane fizice, de la Biblioteca Judeteana „Dinicu Golescu” Arges, Consiliul Judetean Arges si nu in ultimul rand Ministerul Culturii si Cultelor.

Biblioteca comunală practică prin serviciile sale, împrumutul la domiciliu, consultarea documentelor în sala de lectură, popularizează cartea şi biblioteca prin actiuni culturale pe care  le organizează cu ajutorul cititorilor, elevilor, a cadrelor didactice şi cu sprijinul Primăriei.

Bibliotecarul are o responsabilitate majoră în îndrumare şi formarea cititorilor fie pentru cei care trec prima dată pragul Bibliotecii fie pentru cititorul de rând, tocmai de aceea pe tot parcursul anului biliotecarul a organizat expoziţii de carte, a amenajat un raft pentru noutăţi, a invitat clasele mici periodic la bibliotecă pentru a-i familiariza cu cartea, a reuşit de asemenea să aducem la bibliotecă elevii  pentru a le prezenta biblioteca şi pentru a le putea inspira dragostea de carte, de lectură .

Programul Biblionet

Programul Biblionet – Lumea în biblioteca mea, este finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates din Statele Unite şi implementat în România de organizaţia internaţională non-profit IREX, în colaborare cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR). Programul are ca scop stimularea dezvoltării unui sistem modern de biblioteci publice, prin facilitarea accesului populaţiei la mijloacele tehnologiei informaţionale, pornind de la faptul că 80% din populaţia României, mai ales din zonele rurale, nu are deocamdată acces la Internet.

Conceptul de bibliotecă publică nu înseamnă să judeci sau să controlezi informaţia la care are acces o persoană, ci să permiţi accesul liber şi egal pentru toată lumea, indiferent de vârstă sau alte considerente. Acesta este conceptul care stă la baza libertăţii intelectuale. Atâta timp cât un utilizator are o atitudine corectă faţă de bibliotecă, el are dreptul să împrumute orice carte disponibilă din bibliotecă şi poate avea acces la calculator.

– 2012 a fost marcat de implementarea programului “Biblionet – lumea in biblioteca mea”, biblioteca fiind dotata cu patru calculatoare, camere web, scanner, imprimanta, proiector si ecran, oferind astfel servicii noi si moderne utilizatorilor, numarul acestora crescand considerabil. Mulţi nu dispun acasă de computere personale. Într-o ambianţă plăcută, într-o sală  amenajată, încălzită, ei pot folosi un calculator de mare viteză, conectat la reţeaua Internet şi găsesc informaţia de care au nevoie.

Accesul nestânjenit la informare este esenţial pentru asigurarea libertăţii, egalităţii, înţelegerii şi păcii mondiale. De aceea Federaţia Internaţională a Asociaţiilor de Biblioteci (IFLA) afirma că:

  • Libertatea accesului la informaţii, fără nici o ingrădire legată de suport sau frontiere, este responsabilitatea esenţială a profesiei de bibliotecar şi de specialist în informare.
  • Prevederea privind accesul neingrădit la Internet prin intermediul bibliotecii şi al serviciilor de informare sprijină dobândirea libertăţii, prosperităţi şi progresului, la nivel comunitar şi individual.
  • Barierele în calea fluxului informaţional trebuie inlăturate, in special cele care induc inegalitate, sărăcie si descurajare.

Doresc să aduc sincere mulţumiri şi respectul cuvenit celor care s-au indreptat cu gânduri bune şi sincere spre Biblioteca Comunală Maracineni.

„Îţi alegi o carte,după ce ai colindat prin marele labirint al bibliotecii. Îi priveşti coperta,îi citeşti titlul şi începi o aventură care îţi va dezvălui lumea ei minunată.Acum trebuie să deschizi cartea, dacă vrei să descifrezi misterul. Vezi seamănă cu o casă ! Fiecare cuvânt clădeşte textul care se naşte din îngemănarea acestor cărămizi. Ca să vezi cum se face vraja, trebuie să descoperi cât valorează fiecare vorbă dintr-o carte”.

PROGRAM DE LUCRU SI DATE DE CONTACT

Biblioteca comunala Maracineni
Programul de lucru al bibliotecii comunale este:

Luni – Vineri     8.00  – 16.00
Bibliotecar: Piscanu Angela-Iuliana
E-mail: bibliotecamaracineni@yahoo.com

Va recomandam cu caldura si serviciile partenerilor nostrii: Fotograf Nunta Bucuresti, Formatie Nunta Bucuresti, Dj Nunta Targoviste, Cazare Targoviste, Cazare Titu, Cada FreeStanding - Cada ta de vis.